I Love: Londen!

Londen

Drie keer heb ik de prachtige stad Londen bezocht. De eerste keer was met mijn middelbare school. De tweede en derde keer waren samen met mijn moeder. Waar het eerste bezoek vooral bestond uit toeristische trekpleisters bestonden het tweede en derde bezoek vooral uit winkelen. Ben je benieuwd naar mijn top 5 Londen-highlights? Lees dan snel verder!

Mijn tweede en derde bezoek waren net voor kerst. Hierdoor werd alles nog net even mooier, Londen was van top tot teen versierd met lampjes en kerstbomen. Op straat waren ook allerlei dingen te zien en te doen zoals bandjes met kerstmuziek en kleine kerstmarkten. Ik kan je dus zeker aanraden om voor kerst te gaan. Hoe het in de zomer is in Londen weet ik niet maar ik weet wel dat de kans op mooi weer toch heel klein is in Engeland en dat je het dus voor de zon niet hoeft te doen.

Boot

Ik ben drie keer met de boot naar Londen geweest. Eerst met de auto/bus naar Calais en dan met de boot door naar Dover. The white cliffs of Dover kun je al vrij snel zien en dan ben je al in Engeland. Daarna is het met de trein nog ongeveer 1,5 tot 2 uur voordat je in het centrum van Londen staat.

Hier mijn top 5 van dingen die je moet zien in Londen!

Nummer 1: Musicals

Billy

Bovenaan mijn lijstje staan de musicals die ik bekeken heb in Londen. Samen met mijn moeder ben ik naar ‘Billy Elliot’ geweest. Van de film waren we al onder de indruk en daarom was de keuze voor deze musical snel gemaakt. Het verhaal gaat over een jongetje, Billy, die een grote passie voor ballet heeft. Zijn vader wil echter dat hij een carrière als bokser begint. Toch volgt hij zijn droom met alle gevolgen van dien. Dit alles met als achtergrond de Britse mijnstaking in 1985 in Durham. Wat was deze musical indrukwekkend! Het decor, de sfeer, de teksten, de liedjes en het theater maakte het tot een hoogtepunt van mijn bezoek aan Londen.

Phantom

Bron

Ook met mijn middelbare school heb ik een musical bekeken in Londen. Ik heb toen The Phantom of the Opera gezien. Een verhaal dat mij in eerste instantie helemaal niet aansprak (deze musical had ik ook niet zelf uitgekozen) maar achteraf een hele mooie ervaring was. Het gigantische theater (met verrekijkers!) en de dramatische muziekstukken maakte dat ik diep onder de indruk was. Ik vond eerlijk gezegd het verhaal wel moeilijk te volgen. Ik was 14 en het snelle Engels begreep ik helaas niet volledig.

Ook in Nederland heb ik een aantal musicals bezocht en het grootste verschil met de Engelse musicals vond ik de sfeer. Waar Nederland erg commercieel is, benadrukt de Engelse musical juist de sfeer die neergezet wordt op het podium. Wat het precies zo bijzonder maakt kan ik je moeilijk uitleggen. Als je ooit in Londen bent kan ik je echt aanraden om naar een musical te gaan om het zelf te ervaren! Een prijzig uitstapje maar zeker de moeite waard!

Nummer 2: Oxford Street

Oxfordstr.

Bron

Oxford Street is de bekendste winkelstaat in Londen. Als je hier goed wil shoppen moet je daar wel echt een dag voor uittrekken. De straat is ontzetten lang en aan beide kanten vind je leuke winkels. De straat ligt in de wijk Westminster en is dus heel centraal gelegen in Londen. Je kunt hier terecht voor alle bekende modeketens zoals H&M, Mango, Primark en Bershka. Ook de grote Engelse warenhuizen vind je hier. Hier vind je een overzicht van alle winkels die je kunt vinden op Oxford Street. Als je meer geïnteresseerd bent in unieke kledingwinkels en boetiekjes raad ik je af om te gaan winkelen in deze straat. Alleen de grote ketens zijn hier namelijk gevestigd.

Nummer 3: Hyde Park

hydepark

Bron

In een drukke stad als Londen is het fijn als je even een rustig plekje op kunt zoeken. Hyde Park is daar het perfecte park voor. Je kunt er eindeloos wandelen en het is er prachtig. Het park is heel netjes en goed onderhouden (zoals eigenlijk alles in Londen). Je vind er ook veel koffietentjes waar je even wat kunt drinken. Ik ben alleen in de winter en in het najaar in Hyde Park geweest dus ik kan helaas niet uit eigen ervaring vertellen hoe het er in de zomer is. Het schijnt dat er dan van alles te doen is zoals varen met bootjes, sportactiviteiten en optredens. Ondanks het slechte weer tijdens mijn bezoekjes heb ik me toch heel goed vermaakt hier. Wat ook erg leuk is in Hyde Park zijn de eekhoorntjes. Deze lopen werkelijk overal op en onderdoor en zijn heel brutaal. Pas dus op als je ze wil voeren ;-)

speakers

Wat ik vooral heel leuk vond in Hyde Park was Speakers’ Corner. Dit is een plek in het park, vlakbij Marble Arch, waar iedereen zijn mening kan verkondigen. Iedere zondag krijgen mensen de gelegenheid om op een kistje of trappetje te gaan staan en een speech te geven over iets wat ze leuk of niet leuk vinden. Alle onderwerpen komen hier voorbij. Van geloof tot politiek en van humor te de grootste ergernissen. Iedereen mag hiernaar komen kijken en veel mensen doen dat ook.

Nummer 4: Metro / underground

metro

Bron

Wat ik één van de leukste dingen vind om te doen tijdens een city-trip is het reizen met het openbaar vervoer. In Nederland heb ik er een hekel aan maar op de één of andere manier vind ik het in het buitenland heel erg leuk. Je bevind je echt tussen de locals en ‘mensen kijken’ zoals je op een terras doet kan echt nog veel beter in de metro! Het metrosysteem is in het buitenland vaak ook heel duidelijk en overzichtelijk. Op de kaart zoek je de halte op en je kijkt wel kleur de lijn heeft. Vervolgens kijk je waar je je bevind en zoekt ook de kleur van die lijn op. Als je een route hebt gemaakt kijk je of je naar noord, zuid, oost of west moet reizen en je kunt dan gemakkelijk de bordjes in de stations volgen.

metrotrein

Bron

De metrostations in Londen liggen heel diep onder de grond. Hierdoor moet je vaak een heel eind naar beneden voordat je het perron bereikt. Op metrostation Angels is zelfs een roltrap van 60 meter lang. Heel indrukwekkend om te zien en soms ook best spannend als het druk is. Maar gelukkig is alles in Londen heel duidelijk aangegeven en zijn de mensen heel behulpzaam. Je zal dus gelukkig niet snel verdwalen.

Nummer 5: Harrods

Is je budget iets groter of vind je het gewoon leuk om naar mooie spullen te kijken dan moet je zeker naar Harrods. Om aan te geven hoe mega groot dit warenhuis is: mijn moeder vroeg aan een medewerkster of er ook ergens iets te eten was en de medewerkster keek mijn moeder meewarig aan en antwoorden: “My dear, there are 30 restaurants in Harrods.” Oké, dat gaf aan waar we ons in bevonden, een warenhuis waarin je kunt verdwalen. Niet voor niets liggen er plattegrondjes klaar bij de ingang zodat je je weg door dit luxe doolhof kunt bepalen. Overal waar je komt zijn een soort kleine ruimtes ingericht in thema’s. Hierdoor is het warenhuis niet heel overzichtelijk maar je hebt meer het idee dat het allemaal kleine winkels zijn.

bewaker

Bron

Bij iedere ingang van Harrods staat een portier. Er zijn richtlijnen voor kleding (geen sportkleding, geen petten en geen rugzakken bijvoorbeeld) en de portier zorgt ervoor dat er niemand naar binnen gaat die niet gepast gekleed is. Deze mannen zijn heel vriendelijk en als je er niet op en top als toeristische scholier uitziet kun je gewoon doorlopen.

Dit waren mijn top 5 highlights in Londen!
Ben jij weleens in Londen geweest of wil je er graag een keer naartoe?

Geef een reactie