Fotografie voor dummies!

Fotogrdummies

Sinds ik mijn spiegelreflexcamera in mijn bezit heb, heb ik veel geleerd over fotograferen. Natuurlijk kun je ook met een compact camera of met de camera van je telefoon prachtige foto’s maken maar met een spiegelreflexcamera zijn er veel meer mogelijkheden. Maar wat kun je precies met een spiegelreflexcamera? Je kunt er heel veel instelling aan veranderen en daardoor verschillende effecten bereiken. De belangrijkste instellingen zijn die van de belichtingsdriehoek: sluitertijd, ISO-waarde en diafragma. Ik ga je proberen zo simpel mogelijk uit te leggen waar deze begrippen voor staan en wat je ermee kunt doen.

Diafragma

Het diafragma, uitgedrukt in een getal, geeft aan hoeveel licht er door de lens op de sensor valt. Wat je hiermee kunt doen is de achtergrond of voorgrond op een foto beter uit laten komen. Door het diafragma heel laag te zetten, bijvoorbeeld op f1.4, krijg je een groot verschil tussen de voor en achtergrond. Door het diafragma hoger te zetten wordt de gehele foto scherper.

Hieronder kun je duidelijk zien wat het verschil is:

Bloemlaagdia

Deze foto is genomen met een laag diafragma (er valt dus weinig licht door de lens op de sensor) en hierdoor krijg je het effect dat de bloem scherp is en de achtergrond niet.

Bloemhoogdia

 Deze foto is genomen met een hoger diafragma (er valt dus meer licht door de lens op de sensor) en hierdoor is de foto in zijn geheel scherper.

Ik ben gek op deze instelling. Ik vind het prachtig als de achtergrond vervaagd en het onderwerp op de voorgrond goed uitkomt.

ISO-waarde

De ISO-waarde geeft aan hoe gevoelig de sensor is voor licht. De ISO-waarde stamt uit de tijd van de fotorolletjes. Je kocht dan een rolletje met een bepaalde ISO-waarde en daarmee een bepaalde lichtgevoeligheid. Nu kun je je camera per foto anders instellen en kun je voor iedere situatie een andere ISO-waarde kiezen. Als er veel zonlicht is kun je je ISO-waarde iets lager zetten waardoor dit gecompenseerd wordt. Als het heel donker is zet je de ISO-waarde hoger voor een betere foto. Hieronder kun je het effect van een andere ISO-waarde zien:
Barcaisohoog

Deze foto is gemaakt met een (te) hoge ISO-waarde en dus een te lichtgevoelige sensor. Hierdoor is de foto te licht.

Barcaisolaag

Door de ISO-waarde lager te zetten en dus de lichtgevoeligheid te verminderen krijg je een beter resultaat.

Deze waarde laat ik meestal automatisch instellen door mijn camera, behalve als ik direct zie dat een foto te licht of te donker is. Dan pas ik de ISO-waarde handmatig aan waardoor ik het gewenste effect krijg.

Sluitertijd

De sluitertijd geeft aan hoelang er licht op de sensor valt. Als het heel donker is en je zet de sluitertijd hoger valt er langer licht op de sensor en krijg je een betere foto. Een regel hiervoor is: hoe donkerder het is, hoe langer de sluitertijd moet zijn en dus hoe meer licht er op de sensor kan komen. Het nadeel hiervan is dat je foto snel bewogen kan zijn. Hierom heb je vaak een statief nodig om de camera zo stil mogelijk te houden. Maar je kan er ook expres beweging in brengen en hierdoor een apart effect creëren.

Hieronder zie je een aantal foto’s waarbij gebruik is gemaakt van de sluitertijd. Door de sluitertijd hoog te zetten krijg je een scherpe foto zonder flitser te gebruiken en dus in het donker.

Wegsluiterhoog

Hier zie je duidelijk de lichten van de auto’s die voorbij gereden zijn terwijl de sensor licht opving. Hierdoor is de achtergrond scherp en is er wel beweging waar te nemen in de vorm van de lichten. Bij deze foto stond de sluitertijd op 3,5 seconde.

Sluiterzoom

Het gebouw op de achtergrond leent zich goed voor het spelen met de sluitertijd. Door de sluitertijd op een aantal seconden in te stellen en daarna te spelen met in en uit zoomen met de lens krijg je hele aparte foto’s.

Deze drie factoren hangen samen met elkaar. Als je het diafragma, de ISO-waarde en de sluitertijd heel laag zet krijg je een zwarte foto omdat er dan niet genoeg licht bij de sensor kan komen. Als je alles hoog instelt krijg je een witte foto omdat er teveel licht op de sensor valt. Door met deze drie waarden te spelen kun je de foto’s precies zo maken als je zelf wil en je kan hele creatieve foto’s maken.

Juist door veel uit te proberen leer je de camera goed kennen en ontdek je wat er allemaal mogelijk is. En het voordeel van een digitale spiegelreflexcamera is dat als de foto’s mislukt zijn je gewoon op ‘delete’ kunt drukken. Geen dure kosten voor het ontwikkelen van rolletjes en je kan dus goedkoop oefenen. Ik klik altijd enorm veel tijdens het fotograferen. Als ik bijvoorbeeld foto’s van iemand maak, maak ik rustig 50 foto’s waarvan er achteraf misschien 3 heel mooi zijn. Hierdoor leer je precies wat wel en niet kan en wat wel en niet mooi is.

ILOVECANON

 Zelf fotografeer is met een Canon EOS 400D, deze heb ik op marktplaats aangeschaft omdat ik hiermee goed kan oefenen met fotograferen. Op mijn verlanglijstje staat de Canon EOS 700D maar daar moet ik nog even voor sparen ;-)

Fotografeer jij ook? En waarmee doe je dat?

Geef een reactie