Boekenplank: The Fault In Our Stars – John Green

   Voorpagina

Sinds ik een jaar geleden een e-reader heb aangeschaft, ben ik veel meer boeken gaan lezen dan voorheen.  Ik wist eerst ook niet precies waar mijn interesse lag op het gebied van boeken en welke genres ik het leukst vond. Nu begin ik aardig mijn weg te vinden in boekenland en ben ik erachter gekomen dat ik thrillers en romans het leukst vind om te lezen. Ook waargebeurde verhalen spreken mij erg aan. Eigenlijk vind ik ieder boek dat meeslepend is leuk om te lezen. Nog nooit was het in mij opgekomen om een Engelstalig boek te lezen. Tot de Social Media hype rondom The Fault In Our Stars van John Green begon. Ik was toch erg nieuwsgierig en ben uiteindelijk in het boek begonnen. Benieuwd wat ik ervan vind? Lees dan snel verder!

Boekkaft

Het is misschien vreemd maar ik dacht tijdens het lezen van de eerste paar bladzijde van het boek dat het geschreven was vanuit het perspectief van een jongen. Dat bleek niet waar. Hazel is een meisje met terminale kanker en hier gaat ze op een eigenzinnige wijze mee om. Je wordt al snel meegenomen in haar gedachtegang en in haar dagelijks leven dat in geen enkel opzicht lijkt op dat van mij. Hazel gaat naar de ‘Support Group’ onder subtiele dwang van haar ouders. Dit blijkt een gouden greep, hier ontmoet ze Augustus. Hij geeft een vreemde draai aan het leven waarvan zij dacht dat het zo voorspelbaar was.

Er ontstaat een liefde tussen twee jonge mensen. De één terminaal en de ander net genezen. Je volgt de gedachten van Hazel en zelfs ik kreeg een zwak voor ‘Gus’. Er ontstaat een soort liefde waar volgens mij ieder meisje van droomt. Compleet met eigen gewoontes en dingen die alleen de personen in de relatie begrijpen.

Okay!

Als je erg ziek bent krijg je vaak de kans om één van je dromen te vervullen. ‘Een voordeel van kanker’ zoals Hazel het noemt. Augustus besluit om zijn wens te delen met Hazel omdat Hazel haar droom, tot grote ergernis van Augustus, gebruikt heeft om naar Disney World te gaan. In eerste instantie was dit Hazel’s droom maar hoe verder het verhaal vordert hoe meer Augustus geniet van het bizarre avontuur dat ze samen ondernemen.

wishgranting

Ook heb ik de verfilming van het boek bekeken zodra deze in de bioscoop was. Voor het eerst was ik enorm onder de indruk van een verfilmd boek. Meestal vind ik het maar niets. Het is prachtig hoe in de film de gevoelens en frustraties van twee jonge mensen, die midden in het leven staan en de liefde ontdekken, wordt weergegeven. Dit alles krijgt natuurlijk een andere draai door de ziekte van Hazel maar veel stukken blijven net als in het boek heel herkenbaar. Het blijft een liefdesverhaal maar dan met een andere achtergrond.

Wat ik heel jammer vond was de kleine rol die Isaac in de film krijgt. Isaac komt een aantal keer voor in de film maar speelde een veel grotere rol in het boek. Juist het personage van Isaac sprak mij in het boek erg aan terwijl hij geen hoofdpersoon is. Isaac weet dat hij blind wordt, ook door kanker, en heeft veel moeite om hiermee om te gaan. Zelfs zijn vriendin verlaat hem om deze reden en hij heeft het erg moeilijk om dit te verwerken omdat hij dacht dat ze altijd samen zouden blijven. Dat had ze beloofd.

Quote Isaac

Wat ik het mooie vind van dit verhaal, zowel in het boek als in de film, is dat het ontzettend zielig is maar daarbij ook heel romantisch. Het is natuurlijk een enorm tragisch verhaal en ik heb ook wel een aantal traantjes weg moeten pinken maar het boek heeft me ook zeker aan het lachen gemaakt. Dit in combinatie met de prachtig geformuleerde zinnen door John Green maakt dit tot één van mijn favoriete Engelse boeken.

Geef een reactie